Március végén a Time magazinban megjelent egy vallásos cikk egy anglikán püspök, újszövetség-kutató tollából a mostani világjárvány kapcsán „A kereszténységnek nincs válasza a koronavírussal kapcsolatban. Nem is kell, hogy legyen.” címmel. A cikk elsősorban arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a panasz vagy siránkozás – amikor elmondjuk problémáinkat Istennek – teljesen bibliai eredetű, és számos példát találunk erre mondjuk a Zsoltárok könyvében. Ezért nekünk is oda kellene fordulnunk most Istenhez, és Dávidhoz hasonlóan elmondani, elpanaszolni Neki nehéz helyzetünket.

Viszont az elmélkedés közben a cikk felvet egy érdekes kérdést is: kell‑e mindenáron magyarázatot keresnünk arra, hogy miért van ez a járvány? A szerző, N. T. Wright szerint nem feltétlenül kell. Így ír erről a kérdésről:

Kétségtelen, hogy a szokásos olcsó találgatások rögtön kimondatják az emberekkel, miért teszi Isten ezt velünk. Büntetés? Figyelmeztetés? Jel? Ezek csípőből odavetett keresztény reakciók egy olyan kultúrában, amely generációk óta a racionalizmust igenli: mindent meg kell magyarázni. De mi van, ha nem így van? Ha a valódi bölcsesség nem azt jelenti, hogy képesek leszünk összetákolni néhány hamis spekulációt és azt mondani: „Szóval, akkor most már értitek?”
[...]
A keresztény hivatásnak tehát nem része a mindenképpen való magyarázata annak, mi történik és miért. Valójában a keresztény hivatásnak az a része, hogy nem tudunk mindent megmagyarázni – és inkább kifejezzük a panaszunkat Istennek.

Érdekes elgondolás, amivel talán nem mindenki ért egyet. Almási Misi bácsi átküldött nekem egy rövid írást, ahol erre a cikkre reagált Patton Márk, az Esztergomi Baptista Gyülekezet lelkipásztora. Ő így ír erről a kérdésről:

N. T. Wright mindig elgondolkodtató. Többször elolvastam a cikkét – még angolul is. Szerintem sok értékes gondolat van benne, mégis úgy gondolom, hogy túlzásba viszi az álláspontját – főleg a címmel. Mert úgy gondolom, hogy fontos nekünk válaszokat adni a koronavírussal kapcsolatban. Sok emberben benne van a kérdés: Miért engedi Isten? És talán kevés az a válasz: Fogalmam sincs, de tudd meg, hogy szeret. Szerintem ennél többet kellene mondanunk.
Egyrészt el kellene mondanunk a szenvedés alapvető okát, ami visszavezethető a bűnbeeséshez. Szerintem sok ember nincsen tisztában ezzel. Sokat segíthet, ha megértik, hogy Isten nem így teremtette a világot, de a bűn miatt belépett a szenvedés, a halál, sőt a koronavírus is – és minden egyéb rossz. De ez lehetőséget ad nekünk az evangéliumot is hirdetni, hogy Jézus eljött és legyőzte a bűnt és a halált, és terve van arra, hogy helyreállít mindent, és lesz majd nap, amikor nem lesz többé gyász, szenvedés és halál.
Egyetértek azzal, hogy sok az „okoskodás” abban, hogy miért engedte Isten ezt a vírust, de szerintem nem azt jelenti, hogy nem kellene foglalkoznunk ezzel a témával. Szerintem ha egy szuverén Istenben hiszünk, akkor kétségtelen, hogy egy ilyen egész világot megrázó járványban csak ott van az Isten keze. Valamit tesz, valamit üzen, valamit üzenni akar. Ha ez így van, akkor ezt nekünk fel kell ismernünk. Lehet, hogy néha túlkapások vannak ezen a téren, de szerintem imádkoznunk kell prófétai megértésért és üzenetekért, hogy Isten ezen keresztül hogyan akarja megváltoztatni az egyházat – és minket is személyesen.