Az idősebbek közül néhányan még emlékeznek rá, hogy néhány évtizeddel ezelőtt volt Szalkszentmárton és Szabadszállás között egy életteli tanyavilág, Fehéregyháza. Az 1920-as évek végén ide költözött Dabról a Varsányi és a Polák család, így egy kis baptista közösség alakult itt, akik rendszeresen tartottak házaknál istentiszteleteket. A 30-as években újabb 8 család költözött ide Kiskőrösről, a tanyavilág Körtefa sornak nevezett részére. Így aztán nagyon megugrott a gyülekezet létszáma, és még pengetős és fúvósszenekar is alakult. Ezek a szolgálatok vonzották a környékbelieket is, így sokszor 35–40 fő is részt vett ezeken az istentiszteleteken. A gyülekezet a Dabi körzethez tartozott, és nagyon jó kapcsolatot ápolt az anyagyülekezettel.

A kiskőrösiekkel együtt költözött ide 1936-ban az ottani születésű Hajnal György és családja. Feleségével, Ktymetykó Erzsébettel és hat gyermekével hamar beépültek a fehéregyházi baptista gyülekezetbe (később egy hetedik gyermekük is született itt). A komoly, hívő ember hamarosan a gyülekezet vezetője lett.

Hajnal György

Bölcs, higgadt és megfontolt életével nagyon jól kézben tartotta a gyülekezetet. A jó Atya áldott eszközként használta, mert minden dologban bölcsen és nagy türelemmel járt el. Szelíd, szorgalmas, munkálkodó élete nyugalmat parancsolt. Mindenki szerette őt, a fiatalok és az öregebbek egyaránt, és tisztelték a szolgálatra kész életéért.

Sajnos a fehéregyházi tanyavilág a háború után az államosítás áldozata lett. Miután erőszakkal kiköltöztettek mindenkit, a földig rombolták a települést. Azonban a hatása nem veszett el: számos család él szerte az országban baptista gyülekezetekben, akiknek őseik itt éltek egykor.

Hajnal Gyuri bácsi, aki egyébként Katonáné Hajnal Eszter testvérnő édesapja, nagyon jó hanggal rendelkezett. Sokszor énekelt Istent dicsőítő énekeket, és mivel nem volt a gyülekezetnek hangszere, rendszeresen ő kezdte el és vezette végig a közös éneklést is. Néhány hónappal ezelőtt sikerült megmenteni néhány archív felvételt, amin ő és felesége énekelnek. Emlékeztessenek bennünket az előbbi fotók és a következő hangfelvételek egy nagyszerű emberre, aki példa lehet ma is bárki számára, és feleségére, aki hű társa volt mindvégig.


  1. 01. Úgy várlak, Jézus, jössz‑e már Hajnal György 2:46
  2. 02. Adjon Isten jó éjszakát! Hajnal Györgyné 1:00
  3. 03. Jézusomnak szent nevében Hajnal György 2:32
  4. 04. Az egyháznak csak Jézus a fundámentuma Hajnal György 1:35
  5. 05. Szeretett hazám! Hajnal György 2:42
  6. 06. Pünkösdi ének Hajnal György 1:41
  7. 07. Mikor még én kicsiny valék Hajnal Györgyné 3:46