A fenti kép a legrégebbi ismert fotó, amely az 1907-ben épült dömsödi imaházat és az előtte álló gyülekezetet örökítette meg. A felvétel tudomásom szerint talán az 1920-as évek elején készült.

Érdemes kissé elidőzni a képen és megfigyelni a részleteket: az emberek ruháját, a díszes előtértetőt, a kaput, a magas kerítést, a hatalmas oszlopokat, az imaház-feliratot az épületen, az alatta lévő körablakot, ami ugyanolyan, mint a mostani imaházunk felső ablaka. Észrevehető, hogy az emberek vastagon vannak öltözve és a szomszéd háztetőn is látszik némi hó, így feltételezhető, hogy téli időszakban készült a kép valamikor.

Sajnos már nem tudjuk, hogy kik vannak a képen, de azt tudjuk, hogy a hitelődeink voltak. Az ő Istenbe vetett bizalmukról tanúskodik a kép, és nem szabad elfelejtenünk, hogy nélkülük – most 100 évvel később – mi sem lehetnénk.

Aki esetleg többet tud a kép keletkezéséről vagy felismer még valakit a fotón, kérjük, ossza meg velünk is egy hozzászólásban. A képre kattintva kinagyítható a fotó.