Néhány héttel ezelőtt olvastam az IgeIdők online magazin weboldalán egy érdekes cikket Biblia másképp címmel. Egy kezdeményezésről szól az írás, melynek célja, hogy a Bibliát és a benne lévő összefüggéseket érthetővé tegye minél több ember számára igényes, rövid kis animációs videókon keresztül.

Az első videó Mózes I. könyvének első felét dolgozza fel kb. 8 percben. Igazából ez egy „képregény” stílusban elkészített rajzfilm, ami viszont annyira igényesen és átgondoltan van elkészítve, hogy egyszerűen nem tudtam abbahagyni az újabb és újabb folytatások megnézését. Amikor istentiszteleten vagy önmagunkban a Bibliát tanulmányozzuk, akkor általában egy-egy részletet, egy-két igeverset elemzünk, és ezek alapján vonjuk le a tanulságokat. Ez nagyon hasznos dolog, de olykor a részletekre való fókuszálás miatt nem vesszük észre a Biblia több száz oldalát átfogó gondolatokat és összefüggéseket. Ezek a rövidfilmek azért zseniálisak, mert pont ezekbe nyújtanak betekintést: az átfogó nagy kép szempontjából mutatják be a részleteket. Számomra nagyon sok új felismerést hoztak, és rámutattak, hogy egy-egy apró momentum miért is fontos eleme a Bibliának a teljes összkép szempontjából.

A videókat egy amerikai szervezet, a BibleProject készíti, melyet egy lelkes magyar csapat próbál lefordítani. Amennyire láttam, eddig csupán Mózes 5 könyve és Máté evangéliuma készült el magyarul, de én remélem, hogy lesz még folytatás...

Akiknek felkeltettem a figyelmét, itt is megnézhetik a rövidfilmeket (illetve más témákban a szervezet youtube csatornáján további videók is elérhetőek):

Aki tud angolul, azoknak ajánlom a figyelmébe a szervezet angol nyelvű oldalát is, ahol sok más bibliai könyv is elérhető már.